top of page

Veckans grönsaker vecka 31 - 2025

  • Skribentens bild: Josefina
    Josefina
  • 28 juli
  • 3 min läsning

ree

My name is Bond. Bondböna.


Nu har bondbönorna mognat snabbt, och det är äntligen dags att få njuta av denna delikatess. Och delikatess kan ju låta konstigt, för bondbönan är en av våra äldsta odlade grödor – spår av den har hittats i svenska boplatser som är över 6 000 år gamla! Den har mättat generationer före potatisens tid och kallades förr för "hästböna" eftersom den odlades både till människor och djur.

Idag är den ett klimatsmart och näringsrikt tillskott i köket – full av protein, fibrer, järn och B-vitaminer, men framförallt är det väldigt god. Och med tanke på klimat- och hälsoaspekten så är bondbönan konstigt nog ovanlig!

Skidorna spritas enkelt (alltså man plockar ut bönan ur själva baljan som är utformad som en lyxförpackning med fluff på insidan, och bönorna kan ätas som de är efter snabb kokning, eller skalas en gång till för en mildare smak. Gott i sallad, pastarätter eller mixade till bönröra! Testa gärna att göra bondbönsguacamole där du använder även baljan! Recept på länken för bondbönor nedan.


Denna vecka blir det spetskål igen! Inte mini som förra gången, utan en sort som är något större.


LÄGET I ODLINGEN

Det fortsätter växa så det knakar i odlingen. Tyvärr har vi inte fått någon nederbörd på ett tag, så nu behöver vattenspridare och droppslangar jobba på för att förse grönsakerna med vatten. Men jag har ju det hellre så än föregående två års översvämningar!


Rotfrukterna börjar se bra ut nu. Jag avvaktar en vecka till för att vi ska få lite storlek att jobba med, och det ser ut att kunna bli en fin skörd av betor, morötter och kålrot framöver.


All vitlök är skördad, så nu är det bara klassisk vitlök som gäller framöver. Den "vanliga" löken börjar växa till sig och närma sig skörd och torkning även den. Då skördas löken och får ligga kvar på odlingsbädden och torka i solen ett par dagar innan den stuvas undan för ordentlig torkning. När torkningen är klar ser den ut som den vi är vana vid att köpa i affären som gul eller röd lök. Men, jag har ett gäng bäddmeter med lökar som jag satt senare och därmed kan fortsätta skörda knippen av även när den vanliga är färdig, och där finns även salladslök med. Vi får njuta av den färska löken med sin fina gröna blast medan det finns tillgång! Det är korta, intensiva perioder vi har tillgång till vissa grönsaker, och då gäller det att passa på.


Bönor och ärtor fortsätter leverera bra, men tyvärr har vi drabbats av en angrepp. Ni skulle denna vecka få märgärt, vilket är de där klassiska gröna ärtorna som vi köper frysta. Ni skulle givetvis inte få dem frysta, utan kvar i baljan så ni skulle kunna få nöjet att pilla ut ärtorna själva och koka hastigt för att sedan njuta av de godast gröna ärtorna ni kan tänka er. Men tyvärr blir det inte alltid som man tänkt sig. Snarare rätt sällan som man tänkt sig när man jobbar med naturen och dess förutsättningar. Märgärten har hittats av ärtvecklare. Det är små färilar som lägger ägg vid blommorna där sedan larver som kläcks ur ägget tuggar sig in i baljan för att äta av ärtorna. Så himla tråkigt! Hela den skörden är förstörd. Vi får istället njuta av sockerärtor och diverse olika bönor ett tag framöver, så blir det nya försök med märgärt nästa år.

Larv av ärtvecklare i märgärt
Larv av ärtvecklare i märgärt

Förra veckan skrev jag att äntligen är tomaterna igång. Och ja, nu händer det äntligen! Måndagens skörd är mer än hela förra veckans, så nu är vi verkligen igång med tomaterna också!


VECKANS GRÖNSAKER

En stor nyhet denna vecka är bondbönor!


De flesta grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

... om det är någon grönsak som återkommer och som ni har svårt att göra av med, säg bara till så går det bra att byta. Någon har svårt att göra av med ett sallatshuvud i veckan medan en annan köper till extra varje vecka. Vi är olika och jag vill att det ska passa er alla.


/Josefina

Kommentarer


Småskalig grönsaksodlare, biodlare och mathantverkare i Timmervik

Logga_rund_vit.png

Besöksadress

Berghällsvägen 2
442 97 KODE

Kontakt

E-post: josefina@timmervikensskafferi.se
Telefon: 070-301 44 25

Swish: 123 411 8220

© 2025 av Timmervikens Skafferi

bottom of page