Veckans grönsaker vecka 32 - 2025
- Josefina
- 4 aug.
- 5 min läsning
Uppdaterat: 11 aug.

Rotfrukter, äntligen gör ni entré!
Nu börjar vi skörda av rotfrukterna. Det känns som en evig väntan, men den som väntar på något gott ... Kålrot kommer ni få stifta bekantskap med denna vecka. De flesta av er har nog redan ätit och använt kålrot i matlagningen, men det är lite extra gott med närodlad, nyupptagen kålrot. Kålrot är en av de grödor som är en utmaning för mig att odla. Den trivs inte i min jord, men skam den som ger sig. Tidigare år har kålrötterna blivit små, och i vissa fall ihåliga. Det bror på brist av mikronäringsämnet bor, vilket jag i år har jag tillfört jorden genom ett granulat som jag myllat ner under vårbruket (nödvändigt för många grönsaker och godkänt för ekologisk odling). Nu jäklar har det blivit kålrötter! Några få är sådär perfekt rundade, men de allra flesta är lite veckade och knasiga i formen, men lika goda för det. Jag är så glad att kunna erbjuda er kålrot oavsett form!
För den som vill köra ett säkert kort kan man ju alltid göra rotmos. För den som vill göra det enkelt för sig så är ju klyftor ihop med andra rotfrukter (morot, potatis) gott att ugnsrosta. Men, för den som vill testa något nytt och väldigt gott rekommenderar jag att göra kålrotsgnocchi med blastpesto (ett recept framtaget av Julia i samarbete med ett gäng av oss odlare i närområdet). Och som av en händelse får ni denna vecka morötter med blast, och vad passar väl då bättre än att använda just morotsblasten till peston? Gnocchin är väldigt mild i smaken (båda mina barn tyckte om den, och det hör inte till vanligheterna när det kommer till grönsaker och min lust att testa nya recept) och överraskande enkel att göra! Så enkel att jag dagen efter var tvungen att göra vanlig potatisgnocchi som också fick gott betyg av hela familjen.
Jag bifogar receptet på kålrotsgnocchin längre ner, och här är en länk till Julias Instagramkonto.
Ni kommer också få med fänkål denna vecka. Jag hade hoppats kunna skjuta på det någon vecka till, men föregående värmebölja har triggat fänkålen att börja gå i blom, så den behöver skördas av omgående.
LÄGET I ODLINGEN
Om det växer? Ja, det gör det. Lagom med regn och lagom med värme senaste veckan är gynnsamt för grönsaker och ogräs. Baljväxtkvarteret levererar på topp med ståtliga störbrytbönor som byter av buskbrytbönorna (de gav tyvärr inte så bra skörd, och jag påminns om varför jag slutade odla just buskbrytbönor för några år sedan). Sockerärtorna ser ut att vilja ge upp trots att de precis kommit igång, men hoppet lever då de ofta kommer in i andra andningen efter någon vecka. Bondbönor har jag väldigt gott om ett par veckor till, och det är kul att så många vill testa denna bortglömda pärla.

Lökkvarteret börjar transformera från fullt med lök till en yta som inom en månad är sådd med gröngödsling. Den frösådda löken är helt otrolig i år! Både den vita löken Mosuna (ungefär som en silverlök) och den gula jättelöken Exhibition som sägs kunna bli 20 cm (tror dock jag skördar den något tidigare än så).
Tiden för den färska löken i knippe börjar gå mot sitt slut. Jag har mängder med smålökar kvar i flera bäddar, men det fuktiga vädret gör att blasten blir fulare för varje vecka som går. Så länge det finns fin lök att knippa kommer ni hitta det i gårdsbutiken.

Ja, sen växer det på med bra kraft även i odlingstunneln och med något mindre bra kraft i kålkvarteret samt majs- och gurkväxtkvarteret. Den kalla våren gjorde starten på dessa grödor trög då kall jord hämmar vissa mikronäringsämnen, och blir det inte ett bra upptag på näringsämnen under viktiga tillväxtperioder så hämmas växterna. Man kan ju förstå varför det stora, moderna jordbruket jobbar med konstgödsling som tillsätts i exakt rätt proportioner, i exakt rätt mängd vid exakt rätt tillfälle. Det ger hyfsat tillförlitliga resultat, åtminstone några år innan jorden utarmats på mull, insekter, maskar, bakterier svampar som håller jorden levande och ser till att det finns aggregat och struktur vilket resulterar i död jord som inte kan hantera regn och vind.
Nu blev det dystert. :) Ni kan äta era grönsaker med gott samvete och känna tillförlit att den jord som dessa grönsaker odlats i kommer vara i bättre hälsa när jag lämnar platsen än den var då jag började odla den. Inom den småskaliga grönsaksproduktionen pratar vi ofta om att odla jorden, och en positiv effekt av det är att jorden hjälper oss producera fina grönsaker.
VECKANS GRÖNSAKER
En stor nyhet denna vecka är kålrot och morötter.
De flesta grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.
KÅLROTSGNOCCHI MED BLASTPESTO av Julia Thielen
När livet ger dig kålrot, gör något annat än rotmos. Mitt tips är gnocchi! Kålrot gör gnocchin något sötare och är riktigt god i en krämig sås gjord på pesto. Här gör vi peston på blast från grönsaker, men det går även bra med grönkål, spenat eller enbart örter. Genväg? Köp färdig pesto.
Antal portioner: 4 portioner
Tid: 60 minuter
Ingredienser:
Gnocchi
500 g kålrot
5 dl vetemjöl + mer till utbakning
1 äggula
riven muskotnöt
½ tsk salt
Blastpesto
200 g gröna blad av blast
1 vitlöksklyfta
1 knippe basilika
1 dl valnötter eller solrosfrön
80 g riven lagrad ost (parmesan eller prästost)
Citron, ½–1 msk juice
1 dl olivolja
Till servering
Smör
300 g varmrökt lax
parmesan
Grönsallad
Gör så här:
Gnocchi: skala och skär kålrot i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt ånga av. Mosa kålrot genom en potatispress ner i en bunke och bland med ½ av mjölet, äggula, riven muskotnöt och salt. Blanda ihop och ta upp på mjölat bakbord. Arbeta in resterande mjöl och dela degen i 10 delar. Rulla varje deg till en avlång rulle, ca 1 cm i diameter. Skär i 1 cm breda bitar och lägg på mjölad bricka.
Koka gnocchin i omgångar tills de flyter upp till ytan i kastrull med saltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag.
Pesto: Blanchera blasten i kokande vatten i 1–2 min. Skölj kall och torka torr med ren kökshandduk. Hacka upp. Hacka upp vitlöksklyfta och plocka blad av basilika. Mixa nötter/frön till ett smul. Addera vitlök, blast, basilika och ost, mixa ihop. Smaksätt med juice och salt. Blanda med olivolja.
Stek gnocchin gyllene i smör. Addera 1–2 dl pesto tillsammans med någon dl pastavatten. Rör ihop tills det är en len krämig sås. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
Riv över parmesan, citronzest och varmrökt lax vid servering. Servera gärna sallad till.
Och du ...
... jag blir så glad när jag får veta vad ni gör med grönsakerna, eller när ni påpekar någon överraskande smak. Det är en ära att få odla grönsaker åt er som uppskattar bra råvaror!
/Josefina
Kommentarer