top of page

Veckans grönsaker vecka 35 - 2025

  • Skribentens bild: Josefina
    Josefina
  • 25 aug.
  • 3 min läsning


ree

Det går precis lika bra med selleri!

Werner och Werner's catchphrase från 80-talet känner nog de flesta igen, om inte annat från sången "Vår julskinka har rymt". Och visst går det väl lika bra med selleri? Nä, jag håller inte med om att allt går att ersätta med selleri, men jag tycker att vi behöver inspireras lite av andra matkulturer och bjuda in sellerin som den lika självklara gästen i köket som morot och lök.


Denna vecka har jag satt ihop en mix av grönsaker som jag hoppas kan inspirera er att testa på Sydeuropas obligatoriska buljongstart mire poix som den heter i det franska köket eller soffritto som det heter i det italienska köket. Man finhackar stjälkselleri, morötter och lök, och fräser detta på medellåg temperatur i olja till det blivit nästan genomskinligt utan att ta färg. Detta blir då som en form av buljong som man använder som bas i nästan vad som helst. Starten på en soppa, en ratatouille, en bolognese, en gryta ...


Stjälkselleri går givetvis att äta färsk som den är, den är god att skiva tunn och ha med i sallader, och den är fantastisk tillagad i många olika rätter. Den ger en bra grundsmak, helt enkelt. Morötter kommer ni få igen, och även denna gången med blasten kvar samt lök av lite blandade sorter. Vill du inte använda sellerin inom kort kan du hacka och frysa in. Guld värt att ha i frysen under hösten och vintern. Själv hackar jag selleri, morötter och lök och fryser in i en stor påse, så är det bara att skopa upp ett par deciliter ner i en panna när det ska göras grytor och soppor.


Ni får återigen aubergine, och det är jag så glad att kunna skicka med en andra gång. Det är en otrolig skörd i år, så nu får vi verkligen passa på att njuta av denna goding. Kanske en wok eller ratatouille kan sitta fint framåt helgen?



LÄGET I ODLINGEN

Förra veckan blev lite av en utmaning då arbetskraften jag skulle ha in för att så gröngödsling blev sjuk, och torsdagens schema ställdes på ända med ett besök på akuten för min minsting (han far nu runt som en yrvind igen och det märks inte av någon hjärnskakning där, inte).


Idag tog jag bort all rödkål. RIP. Det har varit ett utmanande år för kålen, och många kollegor runt om vittnar om kantbränna utan att någon kan sätta fingret på orsaken. Kantbränna är när kålbladen börjar se brända ut och vissnar. 50 rödkålshuvuden som skulle ge ca 2-3 kg styck blev till 45 tennisbollstora kålhuvuden som jag nu tagit tillvara och fermenterat då jag inte hade hjärta att slänga hela skörden på komposten. Ett gäng burkar fermenterad rödkål kommer finnas längre fram i höst. Limited edition på riktigt.


Rödkål med bladkantbränna
Rödkål med bladkantbränna

Som tur är går det ju ovanligt bra med många grönsaker också, och förutom aubergine som producerar på så trivs även paprikan otroligt bra i år!


Paprikan "Ferenc Tender" i flera olika mognadsstadier, från vit via gul, orange och slutligen röd.
Paprikan "Ferenc Tender" i flera olika mognadsstadier, från vit via gul, orange och slutligen röd.

Vintersquash och pumpa gillar också läget, och jag har nu börjat skörda hem de färdiga frukterna allteftersom och lagrar dem tills vi har tillräckligt många för att alla prenumeranter ska kunna få. Kanske, kanske att jag tjuvsmakar en pumpa/vintersquash eller två innan dess. Jag har för övrigt testat ett recept där man kanderar de hårda, vita pumpakärnorna till en pumpakärnskrokant. Åh, herregud så gott det var! Hela familjen slogs om den lilla portion jag fick ihop när vi skulle äta glass. Bästa glasstoppingen! Men vi får vänta ett gäng veckor till innan det är dags för vintersquash/pumpa, och håll tummarna att frosten håller sig borta ett bra tag till.


Vintersquash "Uchiki Kuri" i bakkant och en ny sort "Gold Nugget" i framkant.
Vintersquash "Uchiki Kuri" i bakkant och en ny sort "Gold Nugget" i framkant.

VECKANS GRÖNSAKER

De flesta grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

... tack för tålamodet och all omtanke förra veckan då det körde ihop sig för mig med jobb och privatliv. Det är sårbart att vara ensam i en sån här omfattande verksamhet, men jag fick snabb hjälp med skörden (extra tack till prenumeranten och vännen Jonna som ryckte ut och hjälpte till att skörda) och ni var alla förstående med eventuell försening av utlämning. TACK!


/Josefina

Kommentarer


Småskalig grönsaksodlare, biodlare och mathantverkare i Timmervik

Logga_rund_vit.png

Besöksadress

Berghällsvägen 2
442 97 KODE

Kontakt

E-post: josefina@timmervikensskafferi.se
Telefon: 070-301 44 25

Swish: 123 411 8220

© 2025 av Timmervikens Skafferi

bottom of page