top of page

Veckans grönsaker vecka 26 - 2024Nu är tiden kommen. Våren och försommaren har som vanligt sprungit förbi, och det är äntligen dags att dra igång årets grönsaksprenumeration.


Ja, nu är det alltså dags. Välkomna till årets upplaga av grönsaksprenumeration från Timmervikens Skafferi! Under flera månader har förberedelserna för årets skördesäsong varit i gång. Från första sådderna i februari (paprika, chili och rotselleri), vidare med fler sådder och följande omplanteringar under sen vinter/tidig vår, markbearbetning och bäddförberedelser i april-maj och sedan ut med plantor och ner med frö i rasande tempo under maj-juni. Nu kan vi börja skörda frukten!


LÄGET I ODLINGEN

Ni har nog upplevt våren på ungefär samma sätt som jag. Förutom att det regnat och blåst ihållande från förra sommaren, så ville vintern inte riktigt släppa taget. Veckorna gick utan att vårbruket kunde dra igång, men så plötsligt hände det! Och vad hände då? Jo, då blev det högsommar över en natt och naturen fick panik. Två veckor med ihållande värme och sol gjorde underverk för den blöta, kalla jorden, men lika snabbt som värmen kom, lika snabbt blev det höstväder med regn, låga temperaturer och lokalt även hagel. Många grödor som är känsliga för kyla har haft en riktigt tuff start (ex bönor och squash), och eftersom marken varit vattenskadad efter förra årets ihållande regn har fler växter haft det tufft att tränga igenom den kompakta lerjorden. Men vet ni vad? Vi har ju den fantastiska kålen! Kål är en växtfamilj som oftast är fantastisk att odla här i Sverige, och visst älskar vi kål i alla former?


Det mesta av kålen ser ut att trivas riktigt bra! Däribland vitkål, spetskål, rödkål, savoykål, brysselkål, grönkål, broccoli, salladskål, svartkål med flera. Däremot hade den astiatiska kålen pak choi en tuff start. Ena odlingsbädden hann inte ens blir färdigplanterad innan plantorna ätits sönder av jordloppor, en liten skalbagge som äter runda hål i de späda bladen. Den bädden var bara att kassera efter en vecka då den inte klarade av att återhämta sig. Däremot klarade sig den pak choi jag satte i en annan bädd betydligt bättre, och den ska ni få njuta av denna vecka! Blomkålen trivs tyvärr inte alls denna försommar, så vi får hålla tummarna att förra veckans nya sådd får bättre förutsättningar när de små plantorna kommer ut så vi kan njuta av färsk blomkål senare under säsongen.


VECKANS GRÖNSAKER

Så här tidigt på säsongen är utbudet inte så stort, och därför är innehållet i veckans grönsakskasse hårdare styrt från mig. Ju längre in på säsongen vi kommer, desto större valfrihet är tanken att ni erbjuds.

OBS! Ta gärna med en kasse att ta hem grönsakerna i, alternativt en lämplig plastlåda som får plats i ditt kylskåp och kan fungera som förvaring för grönsakerna.Som du kanske ser är alla grönsaker i listan ovan länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Under rubriken "Grönsaksprenumeration" i menyn på hemsidan hittar du dels sidan "Veckans Grönsakskasse" där dessa inlägg om veckans grönsaker finns (det är där du läser nu), och dels sidan "Grönsaker A-Ö" där varje grönsak beskrivs med information, förvaringstips, tillagningstips med mer (det är dit du kommer om du klickar på grönsakslänkarna ovan). Allt samlat på ett ställe (hemsidan) dit du enkelt kan klicka dig när du funderar på vad du ska göra med kålrabbin, eller försöker komma ihåg vad det nu var man kunde göra med pak choi. Tanken är att det även ska finnas en sida med recept kopplade till de olika grönsakerna, men det får bli nästa utvecklingssteg. För tillfället tipsar jag om recept under respektive grönsak.


ALLMÄNT TILLAGNINGSTIPS

Om du blir osäker på vad du ska göra med grönsakerna kan du (nästan) alltid skiva upp det och fräsa på en härlig blandning av grönsaker i en god olja och krydda upp med ett smakrikt örtsalt. Gott till det mesta!


Ett annat tips jag har är att göra fler olika varianter av sallad. En favorit hos oss just nu är att strimla sallat, pak choi, grönkål, någon form av lök samt hacka massor med dill eller persilja. Sen gör vi en dressing på hackad inlagd citron (går att använda vanlig citronjuice), honung, rapsolja, mynta eller nån annan färsk ört och smakar av med salt och peppar. Tossa runt salladsblandningen, blanda gärna ner koka linser eller bönor (båda finns färdigkokta på tetra) och servera med oliver, stora bitar med fetaost och en skiva rostat surdegsbröd med en lagrad ost till. Perfekt lunch en sommardag nu när kroppen skriker efter färska grönsaker.


HUR FUNKAR ALLT?

Om du är osäker på hur upplägget fungerar kan du alltid läsa förra veckans utskick där jag beskriver mer ingående hur upphämtning, betalning och praktiska detaljer fungerar.


SEMESTERPAUS?

Det går bra att pausa prenumerationen ett par veckor under sommaren. Så snart ni vet att ni inte ska hämta ut era grönsaker en viss vecka skriver ni upp detta på listan på prenumerationskylskåpet eller skickar mig ett sms. Tänk på att grönsaker ofta går bra att ta med sig när man åker bort, och att de håller länge när man förvarar de rätt, så åker du bort över helgen kan du ändå hämta ut grönsakerna torsdag eller söndag och njuta av dem inför kommande upphämtning.


NÅGRA FUNDERINGAR?

Hör gärna av dig om det är något du undrar över.

Och lycka nu till med alla goda grönsaker!


/Josefina

Comments


bottom of page