top of page

Veckans grönsaker vecka 27 - 2024

  • Skribentens bild: Josefina
    Josefina
  • 1 juli 2024
  • 4 min läsning


Ny vecka och nya grönsaker redo att skördas! Denna vecka ska ni få njuta av en personlig favorit; majrova!


Nu har vi klarat av årets grönsakspremiär, och vecka för vecka kommer vi stifta bekantskap med nya grönsaker, men också hålla handen med återkommande basgrönsaker. Jag är mycket nyfiken på hur ni upplever grönsakerna och hur känslan är kring hantering och att äta upp dem. Är man inte van att få hem en kasse grönsaker (många gånger främmande grönsaker) kan man lätt känna sig överväldigad. Glöm då inte att det mesta håller bra i kylen, och att de allra flesta grönsaker gör sig jättebra i en blandsallad eller strimlade och stekta ihop. Varför inte göra veckans taco på en del av innehållet? Själv åt jag tacos under helgen där den klassiska kryddade färsen ackompanjerades med sallat, paprika, finstrimlad kålrabbi, grovhackad bladpersilja och gräddfil smaksatt med färsk vitlök och örtsalt.


LÄGET I ODLINGEN

Veckan som gått har bjudit på sol, värme och regn i en perfekt blandning. Ytterligare 80 meter morötter har såtts, och då är värme och jämn fukt otroligt viktigt för att fröna ska gro och den lilla grodden ska få fäste och utveckla rötter och blast. Bilden ovan visar hur rotfruktskvarteret såg ut efter sådd och täckning med fiberduk förra torsdagen. Under fiberduken växer betor, palsternacka och morötter som dels ska skördas späda med blast för direkt konsumtion och dels som större lagringsbara morötter.


Ogräset växer också fantastiskt bra nu, så många timmar varje dag läggs på att rensa bort ogräs som riskerar att gå i blom (jag vill inte gärna bygga på fröbanken i jorden). Om ett par veckor när gurka, tomat, squash, bönor och ärtor kommit igång med skörd finns inte längre tid att lägga på ogräsrensning, då dessa grödor behöver skördas minst två gånger varje vecka, flera av dem nästan dagligen.


Den första odlingsbädden med lök som jag satte tidigt i våras har drabbats av något jag ännu inte lyckats lista ut vad det är och ser förjävlig ut. Troligen får jag kassera all lök i den bädden (80 meter lök) och börja om. Som tur är har jag nära samarbete med några andra småskaliga odlare och kommer på onsdag åka till Anna som driver Branseröds Gård i södra Ljungskile och skörda knipplök som ni får med i veckans kasse. Hon har även sättlök över som jag ska köpa och sätta istället för den lök som nu vissnar bort.


Jag måste ju avsluta med något positivt! Gurkplantorna växer på otroligt fint, och tomaterna har redan börjat skifta i färg. Förhoppningsvis blir det tomat- och gurkfrossa inom ett par veckor. Och vet du vad? De första störskärbönorna kommer skördas denna vecka och finns som något enstaka knippe i gårdsbutiken på torsdag. Tjoho!


VECKANS GRÖNSAKER

Några nyheter denna vecka, bland annat majrova och knipplök. Det blir sista rycket med pak choi och förmodligen kålrabbi, då dessa grönsaker trivs bäst under vår och höst och inte längre går att ha kvar i odlingen (sår dock nya denna vecka för höstskörd).



Som du kanske ser är alla grönsaker i listan ovan länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Repetition från förra veckan:

Under rubriken "Grönsaksprenumeration" i menyn på hemsidan hittar du dels sidan "Veckans Grönsakskasse" där dessa inlägg om veckans grönsaker finns (det är där du läser nu), och dels sidan "Grönsaker A-Ö" där varje grönsak beskrivs med information, förvaringstips, tillagningstips med mer (det är dit du kommer om du klickar på grönsakslänkarna ovan). Allt samlat på ett ställe (hemsidan) dit du enkelt kan klicka dig när du funderar på vad du ska göra med kålrabbin, eller försöker komma ihåg vad det nu var man kunde göra med pak choi. Tanken är att det även ska finnas en sida med recept kopplade till de olika grönsakerna, men det får bli nästa utvecklingssteg. För tillfället tipsar jag om recept under respektive grönsak.


ALLMÄNT TILLAGNINGSTIPS

TÄNK TACO! Du kan använda det mesta i grönsaksväg till taco, och tänk så ljuvligt att varje vecka få en variation på tacosen tack vare veckans grönsaker. Det måste ju ändå vara att äta i säsong på riktigt!


Repetition från förra veckan:

Om du blir osäker på vad du ska göra med grönsakerna kan du (nästan) alltid skiva upp det och fräsa på en härlig blandning av grönsaker i en god olja och krydda upp med ett smakrikt örtsalt. Gott till det mesta!


Ett annat tips jag har är att göra fler olika varianter av sallad. En favorit hos oss just nu är att strimla sallat, pak choi, grönkål, någon form av lök samt hacka massor med dill eller persilja. Sen gör vi en dressing på hackad inlagd citron (går att använda vanlig citronjuice), honung, rapsolja, mynta eller nån annan färsk ört och smakar av med salt och peppar. Tossa runt salladsblandningen, blanda gärna ner koka linser eller bönor (båda finns färdigkokta på tetra) och servera med oliver, stora bitar med fetaost och en skiva rostat surdegsbröd med en lagrad ost till. Perfekt lunch en sommardag nu när kroppen skriker efter färska grönsaker.


SEMESTERPAUS?

Repetition från förra veckan:

Det går bra att pausa prenumerationen ett par veckor under sommaren. Så snart ni vet att ni inte ska hämta ut era grönsaker en viss vecka skriver ni upp detta på listan på prenumerationskylskåpet eller skickar mig ett sms. Tänk på att grönsaker ofta går bra att ta med sig när man åker bort, och att de håller länge när man förvarar de rätt, så åker du bort över helgen kan du ändå hämta ut grönsakerna torsdag eller söndag och njuta av dem inför kommande upphämtning.


Och du ...

Jag blir jätteglad om ni delar bilder på grönsakerna och maten ni gör med grönsakerna och taggar mig. Det ger både mig och övriga prenumeranter inspiration till ny mat. Har du inte sociala medier att dela i får du gärna skicka bilder och text via sms till mig. Tack!


/Josefina

Comments


Småskalig grönsaksodlare, biodlare och mathantverkare i Timmervik

Logga_rund_vit.png

Besöksadress

Berghällsvägen 2
442 97 KODE

Kontakt

E-post: josefina@timmervikensskafferi.se
Telefon: 070-301 44 25

Swish: 123 411 8220

© 2025 av Timmervikens Skafferi

bottom of page